Wetenschappers uit Queensland maken gebruik van drones voor de bescherming van bedreigde diersoorten, waaronder koala’s. Vanuit de lucht kan de populatie sneller in kaart worden gebracht. Om dit mogelijk te maken worden de UAV’s van de Australische wetenschappers uitgerust met infrarood camera’s.

Eerste resultaten
Aan het begin van deze maand, voor de eerste testvlucht met de warmte-detecterende drones, was onderzoeker Gavin Broadbent nogal sceptisch over de uitkomst van het onderzoek. De eerste resultaten zorgen echter voor veel vertrouwen. De koala’s zijn duidelijk zichtbaar in de bosrijke omgeving dankzij de speciale infrarood camera’s. Software helpt de wetenschappers koala’s van andere diersoorten te onderscheiden.

De eerste testvlucht vond plaats in het gebied rond de Australia Zoo aan Queensland’s Sunshine Coast. “Deze manier van onderzoeken reduceert de benodigde mankracht voor het tellen van koala’s aanzienlijk. Ook kunnen we grotere gebieden onderzoeken, zelfs waar mensen niet kunnen komen”, aldus Australia Zoo dierenarts Amber Gillett.

Bedreigde diersoort Het aantal koala’s in Queensland en New South Wales daalt de afgelopen tijd aanzienlijk. Dr. Sandra Johnson, werkzaam bij de Queensland University of Technology, hoopt dat de door drones verzamelde data kan helpen betere beslissingen te maken op het gebied van ‘koala-management’. “Als er meerdere koala’s dood gaan nadat zij naar een andere plek zijn overgeplaatst, waarom is dat, wat kunnen we daar van leren?”, zegt dr. Johnson. “Niemand kan in de toekomst kijken, maar wanneer we onze beslissingen op meer betrouwbare data kunnen baseren, hebben onze beslissingen waarschijnlijk een positiever effect op de koala’s.”

 

Bron: drones.nl