Heb je liever niet dat er drones rond je huis of bedrijf vliegen? Of ben je gewoon nieuwsgierig wat er aan onbemande luchtvaartuigen in je directe omgeving rondvliegt? De DroneWatcher app moet uitkomst bieden. Eenmaal geïnstalleerd op een Android-smartphone toont de app welke drones er binnen een straal van van ca. 100 meter actief zijn. DroneWatcher android

Voor de goede orde, de DroneWatcher app is geen initiatief van Dronewatch, alhoewel de naam je misschien op het verkeerde been zet. DroneWatcher werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf DeTect, dat wil voorzien in oplossingen voor het detecteren van (mogelijk ongewenste) drones.

Radiosignalen scannen
De DroneWatcher app scant de omgeving op radiosignalen van drones. Daarmee zou de app in staat zijn om 95% van de consumenten en prosumer drones die momenteel in omloop zijn te detecteren. Zodra een drone opgemerkt wordt krijgt de gebruiker van de app een waarschuwing te zien, inclusief melding van het type toestel en een ID. Voor een optimale werking bij gebruik binnenshuis moet het toestel waarop de app is geïnstalleerd dichtbij een raam of buitenmuur worden gelegd.

De app is met name interessant voor organisatoren van evenementen en beheerders van energiecentrales, industrieterreinen, gevangenissen of andere gevoelige infrastructuur, die willen voorkomen dat er drones vliegen op plekken waar dat niet is toegestaan. Om het bereik van de app te vergroten biedt DeTect ook een externe module aan, de DroneWatcherRF, die bijvoorbeeld buiten aan een mast bevestigd kan worden. Ook heeft DeTect een drone surveillance radar ontwikkeld met een bereik van een paar kilometer.

Alleen voor Android
Helaas is de DroneWatcher app alleen beschikbaar voor smartphones en tablets die op Android draaien. Helaas beschikken wij hier niet over een Android-toestel, dus we kunnen de app niet uitproberen. Graag horen we ervaringen van lezers in de comments hieronder.

Downloaden: DroneWatcher in de Google Play store (gratis)

Update (13:31)
Inmiddels melden meerdere mensen in verschillende Facebookgroepen dat hun drone niet wordt gedetecteerd door de app. De vraag rijst dan ook wat voor soort radiosignalen de app via de hardware van de telefoon kan onderscheppen. We hopen hier snel meer duidelijkheid over te krijgen van de makers van de app.

Update 2 (21:30)
We hebben inmiddels de volgende reactie van de makers van de app ontvangen: 

Please convey to your readers that as noted on the Google Play page, the DroneWatcher APP does not detect small toy drones.  
The app detects most Wi-Fi controlled drones that are readily available through consumer outlets which are 95% of the drones in use (e.g. DJI Phantom 2, 2 Vision, 2 Vision + and Phantom 3 Standard). It does not detect drones using encrypted data protocols such as Lightbridge and higher end prosumer drones at this time.  
We will be updating the app in the next few weeks with additional functions that will allow it to see but not identify encrypted signal drones.  We also will be releasing the beta Pro version in the next 4-6 weeks and if any of your readers are interested in becoming beta testers.
Please also pass along the direct DroneWatcher support email address (support@dronewatcher.com) to your readers and invite them to send any feedback, comments or issues direct to our team.  
Bron: Dronewatch