Een drone die al vliegend reparaties uit zou kunnen voeren? Dat zou in veel gevallen wel erg gemakkelijk zijn, en waarschijnlijk in de toekomst ook best haalbaar. Echter is het dichterbij dan velen van ons nu nog denken.

Reparatie op hoogte
Er zijn genoeg situaties voor te stellen dat het gemakkelijk zou zijn om op hoogte een reparatie uit te voeren, terwijl je zelf op de grond staat. Een defect aan een windturbine of hoogspanningskabel zijn er voorbeelden van. Met een ‘monteur drone’, waar op dit moment al hard over wordt nagedacht door Matteo Fumagalli, is zo’n oplossing dichterbij dan we denken.

European Robotics Challenge
Matteo Fumagalli van Universiteit Twente werkt samen met andere universiteiten in een onderzoek naar een dergelijke ‘monteur drone’. Tot op heden lijkt het idee succesvol, aangezien ze er al de tweede ronde van de European Robotics Challenge mee hebben behaald.

De vliegende monteur
De drone gaat de lucht in, met eventueel nog een aantal andere drones. Met kleine camera’s worden er in eerste instantie opnames gemaakt van het probleem. Deze beelden en ondersteunende data kunnen gemakkelijk geanalyseerd worden, waarna de ‘monteur drone’ op pad wordt gestuurd. Via GPS komt deze op de juiste plek terecht. De vliegende monteur is voorzien van bewegende armen, waarmee een reparatie kan worden uitgevoerd, of een onderdeel kan worden vervangen of schoongemaakt.

bron: drone.nl