Het kabinet wil de regels voor drones, onbemande vliegtuigjes, verruimen. In eerste instantie krijgen politie en brandweer meer bevoegdheden om drones in te zetten.

De ministers Opstelten en Kamp en staatssecretaris Mansveld schrijven aan de Tweede Kamer dat er steeds een goede balans moet worden gezocht tussen veiligheid, luchtvaart en privacy. De meeste drones zijn uitgerust met een camera.

Mensenmenigten

Vanaf 1 juli krijgen politie en brandweer meer mogelijkheden om drones te gebruiken bij hulpverlening, opsporing en handhaving van de openbare orde. Ze mogen dan vliegen boven gebouwen en mensenmenigten.

Vliegen in het donker mag per 1 juli.

Het kabinet ziet ook mogelijkheden voor het bedrijfsleven. Zo kunnen drones worden ingezet voor de inspectie van infrastructuur, het beveiligen van gebouwen en terreinen, voor de land- en tuinbouw en door de media.

De komende tijd wil het kabinet onderzoeken wat de behoeftes en mogelijkheden zijn. Ook wordt gekeken of er meer regels nodig zijn om de privacy van burgers te waarborgen.

Paar tientjes

En dan zijn er nog de drones voor recreatief gebruik. Die vallen onder de Regeling Modelvliegen uit 2005. Maar inmiddels is het aantal drones fors gestegen, ook omdat de apparaten voor een paar tientjes te koop zijn.

Het kabinet gaat daarom bekijken of die regels moeten worden aangepast.