Andre-Rieu

De politie in Maastricht heeft beslag gelegd op een cameradrone die tijdens een optreden van André Rieu boven het Vrijthof opnamen aan het maken was. Het productiebedrijf van Rieu geeft toe dat ze fout zaten. “We hebben het risico bewust genomen. Gegokt en verloren dus, meer kan ik er niet van maken”, verklaart zoon en productieleider Pierre Rieu tegenover De Limburger.

Meerdere regels overtreden
Door een drone boven de binnenstad van Maastricht te laten vliegen heeft het team van Rieu meerdere regels overtreden, waaronder het verbod op vliegen boven mensenmenigten en aaneengesloten bebouwing en vliegen buiten de daglichtperiode. Ook vond de operatie plaats binnen de CTR van vliegveld Maastricht-Aachen. Normaal gesproken mag niemand daar vliegen, ook professionele dronegebruikers niet, tenzij men beschikt over de juiste papieren en goedkeuring van de luchtverkeersleiding.

Of en wanneer Rieu zijn drone terugkrijgt is nog niet duidelijk. De luchtvaartpolitie heeft het incident in behandeling genomen. De mogelijke boete op het illegaal gebruik van de drone kan oplopen tot ruim 8.000 euro. Overigens maakt dat voor het productiebedrijf niet zoveel uit: de beelden die de drone gemaakt heeft zijn volgens Rieu junior al veiliggesteld en worden gebruikt in de concertregistratie die onder meer in bioscopen te zien zal zijn.

Slechte naam
Helaas komt het regelmatig voor dat ‘professionele’ gebruikers van drones de regels overtreden. Zo zijn op tv ook vaak illegaal gemaakte drone-opnamen te zien. Het gevaar is dat de gehele branche daardoor een slechte naam krijgt. In lang niet alle gevallen is er sprake van handhaving, waardoor soms het beeld ontstaat dat iedereen ongestraft zijn gang kan gaan. Mogelijk dat er van een flinke bekeuring voor het team van Rieu een signaalwerking uitgaat.

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Dronewatch