Vanaf 1 oktober gaat er veel veranderen voor de operators van drones tot 4 kilogram. Zo wordt het inzetten van drones voor commerciële doeleinden versoepeld maar worden de regels voor alle drone operators wel aangescherpt.

Beperking

Vanaf 1 oktober 2015 mag een drone tot 4 kilogram niet hoger dan 50 meter vliegen en mag hij niet verder dan 100 meter van de bestuurder af vliegen. Dit geldt voor zowel commerciële als particuliere vluchten. Verder mag de drone uiteraard niet binnen een straal van 5 kilometer van een luchthaven vliegen en moeten zij ook minimaal 50 meter afstand houden van andere drones.

Hoger, zwaarder of verder vliegen? Voor drone operators die toch hoger of verder willen vliegen, of een zwaardere drone vliegen, moeten zich allemaal aan dezelfde regels houden. Deze regels zijn gelijk aan de huidige regelgeving voor commerciële gebruikers. Dit houdt in dat een vliegbewijs verplicht is en er een ontheffing aangevraagd dient te worden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT of ILenT).

Veiligheid

Door deze nieuwe regels wilt staatssecretaris Wilma Mansveld meer duidelijkheid en ruimte creëren voor de innovatie sector en wordt het helder aan welke veiligheidseisen voldaan moet worden. Het verschil tussen commerciële piloten en particuliere gebruikers wordt met de nieuwe regels verkleind.

Modelvliegen

Op modelvliegvelden bij modelvliegverenigingen gaan de nieuwe regels niet op en mogen operators vliegen volgens de regels van de vereniging.

Journalistiek gebruik

De verandering in regelgeving biedt mogelijkheden voor het journalistiek gebruik van drones. Wanneer journalisten snel een drone willen in willen zetten hoeven zij geen ontheffing aan te vragen en kunnen zij gemakkelijk en snel een drone inzetten. Eerder deze maand wilde de Nederlandse Vereniging van Journalistiek (NVJ) een proefproces starten om het journalistieke gebruik van drones mogelijk te maken.

 

 

Bron: Drones.nl