Spanje-Duitsland-Belgie-Frankrijk

Bijna iedereen heeft inmiddels zomervakantie en dat betekent dat veel Nederlanders de grens oversteken, op zoek naar zonniger bestemmingen. Steeds vaker maakt ook een drone deel uit van de reisbagage. Het is echter wel zo handig om je even te verdiepen in de regelgeving aangaande het gebruik van drones in het land waar je op vakantie gaat. Dronewatch zet alvast de belangrijkste regeltjes in een viertal populaire vakantielanden voor je op een rij.

België
Bij onze zuiderburen kun je het maar beter uit je hoofd laten om met een drone te gaan vliegen. Je mag alleen recreatief vliegen met drones die minder dan 1 kg wegen, en dan alleen boven eigen terrein of boven modelvliegvelden, tot een maximale hoogte van 10 meter. Kortom: zo goed als onmogelijk. Wil je met een zwaarder toestel de lucht in, of ook boven openbare gebieden vliegen, dan moet je beschikken over een brevet en een drone die ingeschreven is in het luchtvaartregister. Niet iets wat je als toerist even doet.

Frankrijk
De Franse droneregelgeving voor particulieren lijkt sterk op die in Nederland. Je mag overdag tot een hoogte van 150 meter vliegen, zolang je maar niet boven mensen, bebouwing en wegen vliegt. Net als in Nederland moet je tijdens de vlucht continu oogcontact houden met je drone. Uiteraard is het verboden om nabij vliegvelden op te stijgen, en je doet er verstandig aan om ver uit de buurt te blijven van de vele kerncentrales die Frankrijk telt. Er zijn ook no-fly zones ingesteld rond historische locaties en nationale parken. Het maximale gewicht van een recreatieve drone is 25 kg.

Duitsland
Ook in Duitsland valt het vliegen met drones onder de regelgeving voor modelvliegtuigen. Een hobbydrone mag in Duitsland niet meer dan 5 kg wegen. Blijf uit de buurt van vliegvelden, militaire faciliteiten en energiecentrales. Vlieg niet hoger dan 100 meter, verder dan 300 meter en houd de drone tijdens het vliegen in het oog. Vlieg niet boven mensen. Houd er rekening mee dat een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. In sommige deelstaten geldt bovendien een droneverbod rond kastelen en andere toeristische attracties.

Spanje
De Spaanse regelgeving staat recreatief gebruik van drones boven ‘onbewoond gebied’ toe, mits je niet hoger dan 120 meter vliegt en het toestel altijd binnen line of sight houdt. Je mag niet vliegen boven stedelijke gebieden of plaatsen waar zich veel personen ophouden (stadsparken, stranden, bruiloften, concerten, manifestaties, religieuze processies, etc. Ook mag je niet ‘s nachts vliegen. Er wordt niets gezegd over vliegen boven wegen of spoorlijnen, maar het is aan te raden om daar enige afstand van te houden. Uiteraard moet je uit de buurt blijven van vliegvelden en heliports.

Overige tips
In welk land je ook gaat vliegen, blijf uit de buurt van vliegvelden. Om te voorkomen dat je toch opstijgt op plekken waar dat niet mag is het aan te raden om een app als Hover op je smartphone te installeren. Hierin kun je de belangrijkste no-fly zones in je omgeving zien. Vertrouw niet teveel op de geofencing in je drone, want die is niet altijd betrouwbaar.

Een tip van een lezer: print de drone-regelgeving van het land waar je heen gaat uit en stop die in de tas of koffer van je drone. Mocht je te maken krijgen met een overijverige Guardia Civil, Polizeibeamte of Gendarme die zelf niet zo goed op de hoogte is van de regels, dan heb je altijd iets om op terug te vallen.

Mis je een land? Het staat je vrij om in de comments hieronder informatie te plaatsen over een land waar jij heengaat op vakantie. Kijk even op de site van het ministerie van transport, en mocht je daar informatie vinden, vat de belangrijkste regels dan even samen.

Aan bovenstaande gegevens kunnen geen rechten ontleend worden. Check zelf altijd of je voldoet aan de lokale regels voordat je gaat vliegen met je drone. Kijk ook even na of je verzekering schade of letsel veroorzaakt door drones dekt. Mocht je met het vliegtuig reizen, informeer dan ook even bij de vliegmaatschappij wat de voorwaarden zijn voor het meenemen van drones en accu’s. 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Dronewatch