Aangezien het gebruik van drones – ook wel gedefineerd als onbemand vliegtuig – een relatief nieuw fenomeen is, zijn veel wetgevers nog niet voorbereid op deze nieuwe technologie. Het gebruik van drones – commercieel en recreatief – is in vele landen simpelweg niet expliciet opgenomen in de wetgeving.

Drones-fanaten tasten tot op heden nog vaak in het duister of het vliegen met drones legaal of illegaal is. Het internet staat vol met talloze publicaties over dit onderwerp, maar veel duidelijkheid is er nog niet in menig land. Om enige structuur in deze wirwar aan informatie te brengen, heeft Drones.nl alle belangrijke feiten voor jou verzameld en op een rijtje gezet.

Begrijp goed dat het vliegen met drones onlosmakelijk verbonden is met diverse wetgevingen. Zo dient niet alleen tijdens iedere vlucht de wetgeving van het luchtruim gerespecteerd te worden, maar ook privacy- en defensie wetgeving dienen in acht worden genomen wanneer er sprake is van het maken van opnamen (video en/of foto’s).

Let op: Met grote zorgvuldigheid heeft Drones.nl informatie m.b.t. regels en wetgeving verzameld, op waarde beoordeeld en op deze pagina weergegeven. Onderstaande informatie is opgesteld zonder enige juridische kennis en aan deze informatie kan nimmer rechten worden ontleend. Om absoluut zeker te zijn dat het toegestaan is te vliegen met jouw drones in jouw omgeving, raden wij je aan altijd te informeren bij de betreffende gemeente (provincie en/of regering).

Hieronder vind je een overzicht van alle belangrijke feiten m.b.t. regels en wetgeving voor het gebruik van drones. In onderstaand overzicht wordt per land onderscheid gemaakt tussen:

Recreatief / privé gebruik:
Vliegen met drones voor recreatief of privë gebruik is wanneer je vliegt met een drone (of ander onbemand vliegtuig) voor enkel recreatief gebruik en er geen financiële vergoeding bij betrokken is. Dus met andere woorden; vlieg je enkel voor privë gebruik met je drones om bijvoorbeeld opnames van je omgeving te maken, dan valt dit onder “Recreatief / privë gebruik”, maar vlieg je met je drones en iemand anders betaalt je om opnames te maken dan valt dit onder “Zakelijk gebruik”.

Zakelijk gebruik:
Vliegen met drones voor zakelijk gebruik is wanneer je vliegt met een drones (of ander onbemand vliegtuig) voor zakelijk gebruik en er meestal een financiële vergoeding bij betrokken is. Bedrijven die drones inzetten voor zakelijk gebruik zijn bijvoorbeeld; makelaars die luchtfoto’s maken van huizen uit hun portfolio, video-productie bedrijven die luchtopnames maken bij festivals en inspectie bedrijven die drones inzetten voor het bekijken van moeilijk bereikbare locaties.

BELANGRIJK: Door de populariteit van drones zullen overheden de wetten en regels voor het vliegen met een drone gaan aanpassen. Voorlopig is nog niet bekend welke wetten er worden opgelegd en wanneer deze van kracht zullen gaan. In vele Europese landen bestaat er reeds een wet- en regelgeving voor bestuurbare drones. Het is dus onvermijdelijk dat de Nederlandse wetgeving inzake onbemande vliegtuigen en/of luchtopnamen maken in de toekomst zal worden aangescherpt. Houd deze pagina in de gaten voor de laatste updates en/of wijzigingen.

bron: drones.nl